Sprzęgło alternatora jest czy nie ma w O1 AZJ 2.0

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marass2
    Classic
    • 2013
    • 10

lesstar, Mam tak samo jak u Ciebie, przyłapałem to taśmą dwustronną i już nie wisi to tak bez sensu :P
  • marcinusek
    Ambiente
    • 2011
    • 114
    • Octavia I combi (1U5)
    • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Czy ktoś mi powie, czy w tym modelu jest sprzęgło altka? Mam altka Valeo i patrząć na koło pasowe w środku jest nakrętka i ni jak mi to nie wygląda na sprzęgło. Czy były może różne wersje? Czy w tym silniku powinna być wersja ze sprzęgłem? Octa ma climatronica.

Komentarz

• marijuanaart
      Classic
      • 2013
      • 11

Re: Sprzęgło alternatora jest czy nie ma w O1 AZJ 2.0

Zamieszczone przez marcinusek
      Czy ktoś mi powie, czy w tym modelu jest sprzęgło altka? Mam altka Valeo i patrząć na koło pasowe w środku jest nakrętka i ni jak mi to nie wygląda na sprzęgło. Czy były może różne wersje? Czy w tym silniku powinna być wersja ze sprzęgłem? Octa ma climatronica.

diesel ma sprzęgło na alternatorze, lecz możesz mieć przełożony alternator jeśli jest sprzęglo to w miejscu gdzie jest pasek klinowy na tym kole powinien być dekielek, a pusta przestrzeń i nakrętka.

Komentarz

• marcinusek
        Ambiente
        • 2011
        • 114
        • Octavia I combi (1U5)
        • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Ja nie mam zaślepki na tym kole altka, jest pusta przestrzeń i nakrętka i nie wiem czy tak powinno być w oryginale w benzyniaku. A jak masz u siebie marijuanaart?

Komentarz

• mariush19
          Rider
          • 2009
          • 634
          • Octavia III (5E3)
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

W benzynie nie ma sprzęgła alternatora.

Komentarz

• marijuanaart
            Classic
            • 2013
            • 11

tak jak pisze kolega wyzej w benz nie ma tego. ja mam tak jak ty.

Komentarz

• marcinusek
              Ambiente
              • 2011
              • 114
              • Octavia I combi (1U5)
              • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Dzięki za odpowiedzi.
              Jeszcze pytanie jak ocenić czy pasek wielorowkowy powinien być już wymieniany oraz napinacz tego paska? Gdzieś słyszałem że zerwanie paska może mieć katastrofalne skutki łacznie z wkreceniem się w rozrząd.

Komentarz

• mariush19
                Rider
                • 2009
                • 634
                • Octavia III (5E3)
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Raczej nie wydaje mi się że aż takie skutki będą ponieważ rozrząd jest w metalowej obudowie.
                Masz klimę? Czyli pasek wielorowkowy obustronnie. Zdejmij obejżyj organoleptycznie czy nie ma żadnych uszkodzeń, Czy nie widać pękknięć rówków przy zginaniu. Jeśli dopiero co kupiłeś auto , to możesz zainwestować w nowy jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości. Ja po zakupie nie wymieniałem, bo nic na nim nie mogłem znaleźć pozatym sam pasek jest bardzo solidny, nie wydaje mi się że mógłby się urwać. Napinacz, jak będzie pasek zdjęty, można sprawdzić czy nie ma luzu na osi napinania, i czy koło pasowe nie ma luzów.

Komentarz

• ahmed799
                  RS
                  • 2009
                  • 6871
                  • Ford

Zamieszczone przez marcinusek
                  eszcze pytanie jak ocenić czy pasek wielorowkowy powinien być już wymieniany oraz napinacz tego paska?
                  Jeżeli nic Tobie nie piszczy to śmiało jeździć. Pasek możesz zdjąć i zobaczyć czy nie są wyślizgane ranty i nie jest popękany. Jeżeli będziesz kupował pasek to bierz Gates. Koszt ok 80 zł ale starczy na spokojnie na 100 tyś km.

филип
                  Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

Pracuję...